top of page

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR

Rityta 5 kopia.png

Formbärare i fokus 2013–2024

Utställningsperiod: 4 oktober 2024–12 januari 2025

Formbärare i fokus 2013–2024 visar de designer som Svensk Form Norrbotten belönat med utmärkelsen Årets Formbärare. Utställningen ger även en djupare förståelse av olika genrer inom form och design i vårt län. 

  

Norrbotten är ett rikt län. Här har vi naturresurser: framstående designers, innovatörer och entreprenörer. 

Några av tillgångarna möter du i utställningen med Årets Formbärare i Norrbotten 2013–2024 – alla uppmärksammade för sitt nytänkande arbete inom formgivningens vitt skilda genrer som mode, ljusdesign, spelutveckling, arkitektur och konsthantverk. 

Kanske hittar du någon favorit? 

Kanske väcks din egen lust att designa? 

Kanske ser du att Norrbottens tillgångar inte enbart är de traditionella, som skog, malm och vatten? 

– Vi gör det här för att lyfta fram de fantastiska formgivare som finns i Norrbotten. Med Formbärare i fokus 2013–2023 blir det än mer tydligt vilka resurser som finns här, vi har ännu mer än skog, malm och vatten att erbjuda omvärlden, säger AnnKathrin Lundqvist, ordförande i Svensk Form Norrbotten. 

  

Utställningen är producerad av Svensk Form Norrbotten med stöd från Längmanska företagarfonden och Region Norrbotten. Utställningen är framtagen i samarbete med Arctic Design Center, Region Västerbotten, Slöjd- och formkonsulenterna Region Norrbotten, Brightnest, Lindbergs Konst & Ram, HS Copy, Inredningsarkitekten, Huuva hideaway och Northy design.

Tre slöjdare

Utställningsperiod: 4 oktober 2024–12 januari 2025

I utställningen Tre slöjdare visas verk av tre nyexaminerade samiska slöjdare från Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Här presenteras traditionellt och nyskapande duodji från sydsamiska och lulesamiska områdestraditioner.  

 

Teresa Forsgren, Jänsmässholmen, sydsamisk områdestradition 

I sin slöjd visar Teresa Forsgren sinne för precision och detalj, med fokus på skapande i material som pärlor och tenn. Teresa utforskar färger och former i både traditionella och oväntade material, alltid med stor noggrannhet. 

Izabel Nordlund, lulesamisk områdestradition, Nautijaur/Bidtja 

Izabel Nordlund är en vävare som har fått mersmak för gámasgoarrom/bellingsömnad. Hennes slöjd vittnar om en metodisk process med väl avvägda beslut från idé till färdigt föremål. Även om Izabel alltid förhåller sig till sina familjetraditioner är hon inte rädd för att prova nya material och tekniker. 

 

Marlene Johansson, Rönnbäcken, sydsamisk områdestradition 

I sitt slöjdande ser Marlene Johansson till helheten innan hon låter sig uppslukas av detaljer. De färdiga verken vittnar om arbetsprocessen – där varje stygn är gjort med eftertanke. Marlene skapar fritt inom de traditionella ramarna och känner sig hemma inom pärlslöjden.  

 

 Utställningen är producerad av Slöjd och formcenter tillsammans med utövarna.

Rityta 19_300x-100.jpg

Jag håller på – Om mani, repetition och kärleken till yxor

Utställningsperiod: 4 oktober 2024–12 januari 2025

Julia Kalthoffs praktik präglas av mani, energi, repetition och noggrannhet. Utställningen är en hyllning till arbete, sökande och att få hålla på. Här visas processen att ta fram en täljyxa under åren 2016–2019.

 

Arbetet är en fördjupning i yxans funktion och tradition, och ett ifrågasättande av förutfattade meningar om bästa sätt att utföra varje moment. Komma bort ifrån ”så här har vi ju alltid gjort”. I stället fråga sig ”hur ska en riktigt bra yxa vara”.  

  

Julia om yxor: 

– Jag älskar verkligen hur det känns när jag yxar. Att vara avslappnad och hitta sin egen rytm. Yxan blir som en förlängning av dig själv. Att försvinna i var man ska tälja härnäst. Att långsamt låta träet komma närmare sin form. Att höra ljudet av ett vasst verktyg i färskt trä. 

  

– Lika viktig som yxan har varit i mänsklighetens historia, lika viktig är den för oss i dag, men inte av samma anledningar. Att arbeta med händerna får människor att relatera till och knyta an till världen omkring dem på ett mer respektfullt och ödmjukt sätt. Att tillverka verktyg åt andra känns som att sprida vågor av detta över världen. När människor får en yxa och en bit färskt trä i handen så hamnar de på en liten rofylld plats och glömmer allt annat. Det tror jag att vi behöver, i alla fall behöver jag det.  

  

Julia Kalthoff lärde sig smida på yxfabriken Gränsfors Bruk, och arbetade sedan som vd på yxfabriken Wetterlings. Genom att starta eget och jobba i mindre skala har hon kunnat skapa förutsättningar för att följa sina värderingar i varje aspekt av yxan och i varje steg av tillverkningen. I två år höll hon på att utveckla sin yxa, och i dag håller hon och hennes tre anställda på att tillverka denna yxa på beställning i en verkstad i Stockholm. 

 

Utställningen är producerad av Slöjd och formcenter tillsammans med Julia Kalthoff.  

bottom of page